Se alla

Dra nytta av digitaliseringen

 

Bara 40 år. Längre än så har vi inte haft internet som idag är en självklar del i vår vardag. Under denna period har den tekniska utvecklingen gått i ett tempo som är svårt att förstå. Europa och EU har inte alltid hunnit med. Liberalerna vill att Europa ska bli en uppkopplad kontinent där både individer och företag kan dra maximal nytta av digitaliseringen, oavsett var i EU man befinner sig. EU:s roll bör vara bidra till att digital infrastruktur med snabb och stabil uppkoppling byggs ut så att den kommer hela unionen och alla medborgare till del, liksom att få på plats standarder som gynnar innovation och gör att digitala tjänster kan utnyttjas på bästa sätt. Det är avgörande för människors möjligheter och trygghet och för att företag ska kunna starta och växa i hela unionen. Dessutom behöver beroendet av kinesisk teknik brytas.

Vi behöver fortsätta arbetet i EU med att säkra att europeiska företag har tillgång till viktiga mineraler och andra råmaterial, mikrochip, halvledare, superdatorer och annan teknik som är avgörande för den digitala omställningen. Det innebär att vi behöver stora satsningar på forskning och utbildning och att medlemsländerna måste minska regelbördan och snabba på sina tillståndsprocesser så att det blir enklare att producera inom EU. Dessutom bör EU teckna bilaterala handelsavtal med internationella partners inom just de här områdena. För Liberalerna är det också prioriterat att få på plats ett dataöverföringsavtal mellan EU och USA som lever upp till våra krav på integritet och dataskydd.

Lagstiftningsprocessen i EU måste följa den tekniska utvecklingen för att se till att det som är olagligt offline också är olagligt när det sker på nätet. Samtidigt som vi skärper brottsbekämpningen måste den personliga integriteten och yttrandefriheten värnas. Detta är en svår balansgång där proportionalitet och rättssäkerhet måste vara ledstjärnor för vägen framåt.

EU spelar också en central roll i att skydda våra digitala samhällen mot cyberhot, cyberattacker och cyberkrigföring. Vi behöver samla information från nationella myndigheter om vilka hotbilder vi ser mot EU och medlemsstaterna, samordna försvaret mot attacker som sker i flera medlemsländer samtidigt och samarbeta kring utbildning om cybersäkerhet, med sikte på att bygga upp ett gemensamt cyberförsvar.

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) har pågått under lång tid och finns överallt i vårt samhälle utan att vi tänker speciellt mycket på det. Men under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt och den märks nu av i människors och företags vardag på ett helt nytt sätt. Det är uppenbart att AI kommer att spela en allt större roll i ekonomin och i våra liv framöver och EU måste se till att både kunna utnyttja möjligheterna med denna teknik och minimera de möjliga negativa effekterna och riskerna. Användningsområdena är vitt skilda, från sjukvård till jordbruk och klimatarbete. Det innebär att lagstiftning för att reglera tekniken behöver vara flexibel och teknikneutral. Den måste också se till att små- och medelstora företag inte missgynnas och att det inte bara är de stora digitala jättarna som får del av AI-teknikens alla fördelar.

För Liberalerna är det också viktigt att reglering och standarder för AI sätts på EU-nivå för att se till att våra företag har ett tydligt regelverk att förhålla sig till. På så sätt skapar vi också en standard som andra länder i världen kan följa efter för att se till att fördelarna med AI kan spridas utan att för den delen innebära stora risker för integriteten och mänskliga rättigheter.