Se alla

Uttalande från Liberalerna Kronobergs regiongrupp 2023-09-13.

Söndag 1 oktober 2023

Det är inte rimligt att anställda i vård, utbildning och välfärd skall rapportera papperslösa till polis eller Migrationsverk. Därmed anser vi att det är fel att utreda detta alternativ.
Liberalerna i Region Kronoberg stöder därmed inte den del av utredningsuppdraget som innebär att välfärdens personal skall rapportera papperslösa till andra myndigheter.
Grunden till Liberalernas ståndpunkt är i första hand etisk. Vård ges idag endast till denna grupp (papperslösa) om de är akut sjuka. Ingen som befinner sig i landet ska nekas akut sjukvård. Barn till gömda har rätt att gå i den obligatoriska grundskolan, vilket är helt i linje med Barnkonventionen. Vi Liberaler har som grundläggande värdering att försöka skydda och hjälpa utsatta personer så långt det är möjligt.
Om välfärdspersonalen skall rapportera gömda personer uppstår flera problem, bland annat kring säkerhet. Både den som är i behov av akut vård som vårdpersonal skall känna trygghet i välfärdens lokaler.
Om papperslösa inte vågar söka vård vid akuta situationer kan svåra situationer uppstå. Problemen som vi redan ser i skuggsamhället riskerar att öka ytterligare, exempelvis med spridning av farliga obehandlade sjukdomar.
Ett krav på anmälningsplikt står också i total kontrast till många gruppers yrkesetik och är i strid med Barnkonventionen.
Liberalerna i Region Kronoberg anser att vi ska avstå från tilläggsdirektiv som innebär att utreda införande av anmälningsplikt för personal inom vård, utbildning och välfärd.
Bo Bergsjö gruppledare 070-6376602.